HRV  ENG
Srijeda, 17.4.2013.
Imate li parodontitis?

Parodontitis je, uz karijes, najčešće oboljenje u usnoj šupljini. Zahvaljujući preventivi, učestalost karijesa je u razvijenim zemljama u opadanju, ali to se još uvijek ne primjećuje s parodontitisom. Tako gotovo polovica svih ljudi iznad 35 godina pati od lakšeg, a trećina iznad 65 godine od težeg oblika parodontitisa.

Bolest je često polagana i bezbolna pa se ne obraća na vrijeme pozornost na prve znakove, a upravo je to važno jer se na početku bolesti, ako se primjeni odgovarajuća terapija, mogu postići najbolji rezultati.

Parodontitis uzrokuju bakterije koje se nalaze uz rub zubnog mesa u zubnim naslagama. Radi se, dakle, o upali zubnog mesa i svih potpornih tkiva koja zub zapravo drže u kosti. Kad se ta tkiva oštete, zubi se rasklimavaju i u krajnjoj fazi ispadaju.

Dok imunološki sustav određenu količinu bakterija može držati pod kontrolom, ne razvija se upala. Ali, ukoliko imunološki sustav zataji (npr. Zbog dijabetesa, pušenja, stresa, HIV infekcije, nekih hormonskih promjena kao u pubertetu i trudnoći itd.) ili se količina bakterija poveća uslijed lošije higijene, pojave se znakovi upale. Vrlo je važno na njih promptno reagirati kako bi se spriječio gubitak kosti jer se, u poodmaklim fazama, bolest može samo zaustaviti, ali ne i vratiti izgubljena kost.

Stoga, reagirajte ako imate bilo koji od sljedećih znakova i javite nam se da zajedničkim snagama preveniramo nepotrebnu katastrofu u Vašim ustima:

1. zubno meso Vam je osjetljivo, natečeno i krvari;

2. zubno meso Vam se povuklo i zubi se čine dulji;

3. promijenio se položaj Vaših zuba;

4. nastali su razmaci između Vaših zuba;

5. pokoji zub Vam se počeo klimati;

6. između zuba Vam se pojavljuje gnoj;

7. imate neugodan zadah.